Povijest liofilizacije
Liofilizacija je razvijena 90-ih godina prošlog stoljeća, kada je otkriveno da se organske tvari mogu obraditi i skladištiti dulje vrijeme. Tijekom Drugog svjetskog rata biološki su proizvodi bili liofilizirani kako bi se osigurala njihova svježina i stabilnost. Krajem 60-ih godina, s početkom svemirsko doba, NASA je provela opsežna istraživanja ove tehnologije. Otkrili su da je liofilizacija idealno rješenje za prehranu astronauta. Čak i danas liofilizirani proizvodi ostaju nezamjenjiv dio njihove prehrane.
U Nordiq Nutritionu izuzetno su naklonjeni svježe zamrznutim i sušenim sastojcima zbog njihove visoke gustoće hranjivih tvari. Rezultat su najčišći i najučinkovitiji prehrambeni dodaci s velikom vrijednošću za korisnika.
Postupak svježe liofilizacije
Tijekom liofilizacije isparava samo voda, što znači da sve dragocjene biljne komponente ostaju netaknute u sušenom materijalu. Kako bi se sačuvala svježina, sušenje se odvija u dvije faze, čime nastaje tvar s iznimno niskim udjelomo vode, ali bogata fitohranjivim tvarima. Vjerujemo da je liofilizacija najnježniji način očuvanja izvrsnih svojstava biljaka koje koristimo.
Šest stupnjeva svježe liofilizacije:
-
Svježi urod
Uzgajane biljke pažljivo su ubrane. -
Liofilizacija
Svježe biljke se uz pomoć uređaja za liofilizaciju brzo zamrzavaju na temperaturi od -200°C . Taj postupak se ponavlja dvaput. -
Sublimacija
Zamrznuta voda pretvara se izravno u plin; postupak poznat kao sublimacija, koji čuva sve korisne osobine biljke.
-
Hladno mljevenje
Biljni materijal se fino melje uz pomoć nježne tehnike kriogenog (hladnog) mljevenja. -
Miješanje
Svježe osušene biljke pažljivo se miješaju s bioaktivnim vitaminima, mineralima i kofaktorima za dobivanje konačnih proizvoda. -
Skladištenje
Proizvodi se pažljivo skladište kako bi se očuvala cjelovitost hranjivih tvari te kako bi se zaštitili od svjetlosti, vlage i oksidacije.